Home
Header Image Login
Inter - Arbo
Lenniksebaan 1358
B-1602 Vlezenbeek
Tel: +32 2 569 28 90
Fax: +32 2 567 08 14
info@inter-arbo.be
BE 0885.741.840
Contact Email

Join Us on Facebook!

Tuintips Klimplanten

Met klimplanten kan men zowat alle kanten uit, zowel verticaal als horizontaal. Ze zijn ideaal om een lelijke muur te verbergen, om een pergola te overgroeien en voor schaduw te zorgen en ook nog een bloemetje te laten zien.

In klimplanten zijn er zelfhechtende en slingerplanten, klimrozen en winterjasmijn moeten echter aangebonden worden. Een muur kan bedekt worden met de zelfhechtende klimop of wingerd. Ook de klimhortensia hecht zichzelf vast in een kleine voeg of spleet.
Slingerplanten daarentegen hebben een steun nodig van draad of lattenwerk. In deze categorie
vinden we de clematis, blauwe regen en kamperfoelie terug.

Er zijn klimplanten die veel zon nodig hebben om te bloeien, zoals de clematis, rozen, blauwe regen en ook druivelaars. Schaduwminnende soorten zijn de gekende klimop en klimhortensia. Maar men mag ook wel wat experimenteren in een tuin en dikwijls gedijt een plant evengoed in volle zon als in een wat schaduwrijkere omgeving.

Klimplanten tegen een muur plant men niet direct tegen de muur aan, daar is het dikwijls te droog. Houd een afstand van ongeveer 30cm aan en laat de plant naar de muur toeleunen. Zo kan hij zich vastpakken en aan de klim beginnen. Vraag steeds wat raad over de aan te planten hoeveelheid. Deze is afhankelijk van het doel dat men wil bereiken.

Indien men klimplanten op een rek zet, kies dan voor een solide constructie. Deze moet tenslotte toch een aantal jaren meegaan.

In principe hoeft een klimplant niet gesnoeid te worden. Men moet enkel ingrijpen als hij te geweldig groeit, te hoog of te ver. Er zijn wel soorten waar men regelmatig wat takken moet wegsnoeien of aanbinden om de plant netjes te houden. (klimrozen,blauwe regen, klimhortensia…)

De keuze aan variëteiten van Clematis, klimrozen , kamperfoelie is heel groot. Gaande van lentebloeiers tot zomerbloeiers, kleine of grote bloemen en verschillende kleuren. Ook bij klimop kan men kiezen tussen groen blad of groen/geel of groen/wit. De wingerd is nog een aparte door zijn mooie blinkend groen kleur in de zomer en zijn felrode verkleuring in de herfst, waarna het blad valt. Minder gekende klimplanten zijn onder andere Aristolochia, Jasminum officinale en Schizophragma.

Zie assortiment/Klimplanten