Home
Header Image Login
Inter - Arbo
Lenniksebaan 1358
B-1602 Vlezenbeek
Tel: +32 2 569 28 90
Fax: +32 2 567 08 14
info@inter-arbo.be
BE 0885.741.840
Contact Email

Join Us on Facebook!

Tuintips Fruitbomen

Fruitbomen zijn in elke tuin een sympathiek gegeven. Ze bloeien uitbundig in de lente, geven fruit in de zomer en de herfst en zorgen voor structuur in de winter.

Ze zijn beschikbaar in struikvorm (tot 3m hoogte), in halfstam (tot 5m hoogte) en in hoogstam (tot 8m hoogte). Appel en peer zijn ook perfect te leiden. Andere fruitsoorten zijn moeilijker en is meer specialistenwerk (Breng eens een bezoek aan de Museumtuin bij het kasteel van Gaasbeek).


De standplaats bepaalt hier natuurlijk de keuze. Beschikt U over een grote tuin of een weide dan mag U gerust hoogstam aanplanten. Een middelgrote tuin of een kippenweide vraagt dan meer een halfstam. Voor een kleine tuin plant U best een struikvorm of eventueel een leiboom. De beste planttijd voor fruitbomen op blote wortel is vanaf half oktober tot maart. Fruitbomen uit pot kunnen het jaar rond geplant worden.

De meeste appel- en perebomen worden best met twee aangeplant om een goede bestuiving te garanderen. Perziken en krieken zijn zelfbestuivend. Ook in de kersen en pruimen zijn er variëteiten die zelfbestuivend zijn. U hoeft hier dus geen twee bomen van aan te planten.

Om een goede groei en opbrengst te hebben, dienen fruitbomen regelmatig gesnoeid te worden. Het snoeien moet vooral gebeuren om een goede boomvorm te creëren . De kruin moet breed kunnen uitgroeien zodat er voldoende licht en lucht tussen de takken kan.
Snoeien doe je in de winter als het niet vriest.
Leivormen worden in de winter en in de zomer gesnoeid. Dit is wel iets ingewikkelder dan andere fruitbomen. Vraag hiervoor uitleg in het plantencentrum of met een goed boek als handleiding ben je al op goede weg.

Fruitstruiken zoals rode bes, cassis, druiven, frambozen, Amerikaanse blauwbes en stekelbes zijn een bron van vitamines. En dit uit eigen tuin!
Zelfgemaakte confituur of in jenever opgelegd fruit, is niet alleen lekker om zelf op te eten maar ook een leuk presentje voor een jarige.
Voor het verwerken van fruit zijn de recepten onuitputtelijk. Iedere familie heeft zo wel zijn eigen favoriete receptje.

Voor een goede aanplant, vraag raad in het plantencentrum.

Zie Assortiment/Fruitbomen