Home
Header Image Login
Inter - Arbo
Lenniksebaan 1358
B-1602 Vlezenbeek
Tel: +32 2 569 28 90
Fax: +32 2 567 08 14
info@inter-arbo.be
BE 0885.741.840
Contact Email

Join Us on Facebook!

Tuintips Leibomen

Leibomen zijn niet alleen mooi maar kunnen ook heel functioneel zijn. We kunnen ze gebruiken om inkijk te verhinderen(van appartementsgebouwen), om lelijke gebouwen af te stoppen, of om schaduw te geven zonder toch een grote boom te moeten aanplanten.
Er zijn meerdere bomen geschikt om leivormen te maken zoals de linde, de plataan,de haagbeuk; fruitbomen en nog andere.
Voor een echte leivorm wordt er eerst een stevig houten staketsel met een lattenwerk geplaatst. Daarna worden de bomen aangeplant en de takken afgeleid en aangebonden. Dit staketsel blijft ongeveer 10 jaar staan, maak het dus van in het begin stevig genoeg. Het geeft direct structuur aan uw tuin, zelfs nog voor het lattenwerk volledig wordt begroeid door de gekozen bomen. (leivorm staketsel van Houtland)
Men kan ook bomen aanplanten en de kruin scheren zoals een haag. Men krijgt dus een ‘haag op poten’. Deze snoeivorm wordt vooral bij haagbeuk toegepast.
Zelfs in een kleine tuin of op een beperkte breedte kan men met deze toepassing een mooi wind-en zichtscherm creëren.
Het snoeien gebeurt in de winterperiode als de bomen zonder blad zijn. De zijvertakkingen worden weggesnoeid en de hoofdtakken worden verder aangebonden tot zij mekaar raken. Nadien worden iedere winter de zijvertakkingen weggesnoeid. Het staketsel mag verwijderd worden als de bomen en hun kruinstructuur voldoende gevormd zijn en op hun eigen kunnen staan. Dit is ongeveer na 10 jaar.
Indien men niet zoveel geduld heeft, is er ook mogelijkheid om voorgevormde bomen tot zelfs bomen die al een zekere maturiteit hebben aan te planten. De aankoopprijs en natuurlijk ook de kosten van aanplanten kunnen dan wel oplopen.

Voor een bomenlijst: zie Assortiment/Sierbomen