Home
Header Image Login
Inter - Arbo
Lenniksebaan 1358
B-1602 Vlezenbeek
Tel: +32 2 569 28 90
Fax: +32 2 567 08 14
info@inter-arbo.be
BE 0885.741.840
Contact Email

Join Us on Facebook!

Tuintips Rozen

Rozen zijn er in vele variëteiten. Met grote of kleine bloemen, met geur of zonder, hoge en lage, in struik,bodembedekkend, klimmend of op stam.
Bij de grootbloemige rozen staat elke bloem op een aparte stengel. De hoogte varieert van 70cm tot 200cm.
De kleinbloemige rozen of trosrozen hebben meerdere bloemen op een stengel. Hierdoor zijn de bloemen ook iets kleiner dan bij de grootbloemige rozen. Ze variëren in hoogte van 50cm tot 100cm.
Miniatuurrozen zijn kleinbloemige rozen waarvan de bloemen een diameter hebben van ongeveer 2cm. Ze worden ook maar 40cm hoog.
Bodembedekkende rozen maken lange, relatief slappe takken zodat ze een dichte massa vormen en de bodem bedekken. Ze zijn er met kleine en middelgrote bloemen in verschillende kleuren. Meestal zijn het planten van stek of weefselkweek, zodat ze op eigen wortel staan en geen wilde opslag geven.
Heesterrozen zijn rozen in struik die men gewoon hun gang laat gaan. Niet teveel snoeien, enkel wat oude takken en droog hout uitknippen. Ze worden dan ook gemakkelijk 200cm hoog.
Klimrozen maken lange groeischeuten die we dan kunnen aanbinden tegen een muur, een pergola of een klimrek. Door hun doornen kunnen ze zich ook wel zelfhechten in een oude boom of struik en zo de hoogte in klimmen.

Rozen in pot gekweekt kunnen het ganse jaar door geplant worden. Zo kan U ze gerust aankopen en planten als ze in het plantencentrum in bloei staan. U kan dan ook perfect de kleur, bloemvorm en geur kiezen.
Kies wel een heel zonnige standplaats, zo verkrijgt U een rijkere bloei en krijgt meeldauw minder kans. Plant de struiken voldoende diep, de oculatieplaats mag een aantal cm onder de grond zitten. Geef na de aanplanting flink water en strooi ook een handvol meststof (PRO-6) rond iedere plant. Doe dit ieder jaar in de maand maart en ook een tweede keer begin juli. De plant zal U belonen met een zomer vol bloemen.

Het snoeien van rozelaars is niet zo moeilijk. Grootbloemige- en trosrozen worden in maart gesnoeid op +-25cm. Snoei boven een oog die naar buiten is gericht. Zo bekomt U een mooie open struik. Dit principe geldt ook voor rozelaars op stam.
Miniatuurrozen worden gewoon op 25cm ingesnoeid, eventueel droge takken uitknippen.
Bodembedekkende rozen kunnen jaarlijks tot op 20cm teruggesnoeid worden. Ze groeien heel vlug weer helemaal dicht.
Bij klimrozen worden de nieuwe takken aangebonden en de zijtakken hierop teruggesnoeid tot op 2cm van de hoofdtak. Af en toe een paar oude, sterk verhoutte takken helemaal wegsnoeien om de jonge scheuten meer kans te geven.

OPGEPAST! Plant nooit een nieuwe rozelaar op een plaats waar tevoren ook al rozen hebben gestaan. De grond is daar heel meestal besmet met aaltjes. Indien U toch op die plaats wil planten, vervang de grond dan twee spaden diep.
U kan de plek ook inzaaien in mei met eenjarige afrikaantjes (tagettes) en dan kan U het daaropvolgend voorjaar zonder problemen weer rozen aanplanten. Als onkruidwering geen boomschors wegens schimmelrisico, wel een laagje gebakken kleikorrels toepassen

Bezoek ook eens de rozentuin Coloma te Sint Pieters Leeuw. Een aanrader!

Zie Assortiment/Rozen