Home
Header Image Login
Inter - Arbo
Lenniksebaan 1358
B-1602 Vlezenbeek
Tel: +32 2 569 28 90
Fax: +32 2 567 08 14
info@inter-arbo.be
BE 0885.741.840
Contact Email

Join Us on Facebook!

Tuintips Schaduwbomen


Bomen zijn er in verschillende vormen en maten. Indien U op zoek bent naar een boom om in de zomer wat schaduw te geven, dan kan U best kiezen uit het sortiment van bolbomen en kleine bomen. Bolbomen worden geënt op een onderstam op een hoogte tussen 200cm en 220cm. De hoogte van de boom blijft dus altijd gelijk, zelfs op latere leeftijd. De diameter van de kruin verandert wel. Jaar na jaar wordt deze dikker en breder. De bolvorm blijft.

Er zijn soorten die jaarlijks moeten gesnoeid worden, er zijn ook soorten die niet gesnoeid moeten worden. De ene groeit ook iets sneller dan de andere. Er zijn bolbomen met groot blad en met kleine blaadjes.

Naast deze bolvormen zijn er ook bomen die door hun trage groei of door hun beperkte hoogte ook geschikt zijn voor schaduwboom. Door hun gematigde groei zullen zij nooit hinderlijk worden in uw tuin.

In ons plantencentrum kan U verschillende bomen bekijken die hier al een aantal jaren staan aangeplant. Zo kan U een doelgerichte keuze maken. Voor een plantenlijst kijk ook bij Assortiment/Bolbomen.

Als de keuze gemaakt is, moet de boom ook nog geplant worden. Hiervoor graaft men een put die zeker 30cm breder en dieper is dan de wortels of de potkluit. Dan klopt men een steunpaal van 250cm langs de westkant in de put. De paal mag zeker 30cm diep in de vaste grond zitten. Hierna zet men de boom in de plantput. De plantdiepte kan U zien aan de kleur van de stam als het een boom op blote wortel betreft. Indien het een boom uit pot is, mag hij ongeveer 10cm dieper geplant worden dan de kluit. Met de grond die we gemengd hebben met wat potgrond, vullen we de plantput aan. Daarna de grond goed aanstampen met de voeten.Hierna wordt de boom met een rubberen band aan de paal gebonden. Dit in achtvorm om schuren van de paal tegen de boom tegen te gaan. Goed water geven (en drink zelf ook maar eens na deze inspanning) en het boompje kan groeien!

Voor een bomenlijst: zie Assortiment/Sierbomen