Voor de doorsnee tuinliefhebber is elke plant die hij in zijn tuin zet, vast. Daarom dat de term ’vaste plant’ wel wat verwarring schept. Het verschil tussen een heester en een vaste plant zit hem in het feit dat een heester houtig is en ieder jaar groter wordt. Een vaste plant daarentegen sterft iedere winter tot op de grond af en komen in de lente weer uit. De plant wordt ieder jaar wel voller en mooier. (vb. margrieten, lupinen, hosta…) Er zijn ook wel vaste planten waarvan het blad in de winter niet afsterft. Dit zijn de wintergroene vaste planten zoals de vinca, waldsteinia, iberis, saxifraga e.a.
De grote keuze aan vaste planten maakt het zo boeiend om deze in de tuin te verwerken. Het beste komen ze tot hun recht, aangeplant in groepen van minstens drie tot zeven stuks van een soort. Men kan ze onafhankelijk in de tuin plaatsen tussen heesters en coniferen. Of men kan ook een typische vasteplantenborder aanleggen. Hierbij houdt men rekening met de kleur, de bloeitijd, de vorm en de hoogte van de soort. Mooi is dat men de border vóór een haag voorziet, zodat deze als neutrale achtergrond dienst doet. De border omzomen met een laag buxushaagje maakt het in de zomer netjes en in de winter geeft de lijnvorm een mooie structuur. Om niet met een volledige kale boel te zitten in de winter, kan men een paar mooie heesters in de border voorzien. Een goede tip is dan een vroege bloeier zoals de hamamelis aan te planten of een heester met een speciale vorm zoals de krulhazelaar.
Maak de border niet te klein, een breedte van 2m en een lengte van minstens 5m is een goed begin.
Voor tuinliefhebbers die ook graag een bloemstukje maken of een boeketje knippen uit eigen tuin, is een vasteplantenborder een paradijs.
Doordat vaste planten zoveel groeien en bloeien , vragen ze ook een extra bemesting. Die kan U geven door in de winter een laagje goed verteerde compost tussen de planten te strooien en in maart een bemesting in korrelvorm.(PRO 6)
Het onderhoud van een vasteplantenborder bestaat uit na de winter wegsnoeien van droge en afgestorven plantendelen en in de zomer eventueel steunen van hogere, windgevoelige soorten. Uitgebloeide bloemen wegknippen bevorderdt dikwijls een tweede bloei. Sommige soorten zaaien ook heel gemakkelijk uit (Verbena bonariensis, Alchemilla mollis, Heuchera, Centranthus e.a.) Knip hier tijdig de uitgebloeide bloemen weg of leer de zaailingen onderscheiden zodat je ze kan wegruimen of verplanten op een aangepaste plaats.
Vind U het te moeilijk om een uw border samen te stellen, geef ons dan gerust de afmetingen en eventueel een lijstje met gewenste soorten. Wij stellen een beplantingsplannetje voor U op.
Zie Assortiment/Vaste planten