Hèt probleem in iedere tuin is toch wel de enorme groeikracht en hardnekkigheid van het onkruid.
Starten met zaaien of aan planten op ‘schone’ grond is al een heel goed begin.
Zaadonkruiden kan men moeilijk vermijden. Zaden kunnen tientallen jaren in de ondergrond blijven leven en eens ze aan de oppervlakte geraken waar ze licht en vocht vinden, ontkiemen ze. Een voordeel is wel dat als men deze uittrekt of met droog weer schoffelt, ze ook verdwijnen. Een vierkante decimeter grond kan echter duizenden zaden bevatten.
Wortelonkruiden moeten ofwel diep uitgespit worden ofwel chemisch behandeld. Uitspitten is dikwijls door de massa een onbegonnen zaak. In de handel bestaan er wel heel wat goede chemische hulpmiddelen. Vraag raad aan de vakman en respecteer steeds de aangegeven dosis op de verpakking. Meer product gebruiken heeft geen zin en is belastend voor het milieu.
Onkruidwerende afdekmiddelen zoals sparrenschors, decoschors, houtsnippers, cacaodoppen en lavagruis, geven een heel goed effect. Ze houden de ontwikkeling van kiemende onkruiden tegen.
Aanplanten door doek is ook een goede oplossing. Zeker op talluds waar gebruik van voorgaande afdekmiddelen door de steile helling niet mogelijk is. De aanplanting van de bodembedekkende planten is wel wat moeilijker en neemt meer tijd in beslag, maar men bespaart wel achteraf in het onderhoud.
Ook op vlakke grond kan men door doek aanplanten, niet alleen bodembedekkers maar ook alle soorten heesters, coniferen en ook fruit. Dek hierna het doek wel af met één van boven beschreven afdekmiddelen. Zo blijft het doek mooi vast op de grond liggen en waait niet op bij winderig weer. Het geeft ook een mooier zicht.
Indien U nog vragen heeft over onkruid, kan U hiervoor steeds bij ons terecht.