|
Achillea millefolium: Duizendblad
Geeft een bitter, fris accent als toekruid in salades en soepen en als versiering van rauwkostschotels.
|
Terug naar de lijst |
|
Allium sativum: Knoflook
De bladeren en de jonge planten kunnen gegeten worden in salades, omelet of vermengd met platte kaas. De teentjes - volledig of gepeld, rauw of gekookt - passen bij de meest verscheidene gerechten.
|
Terug naar de lijst |
|
Allium schoenoprasum: Bieslook
De bladeren en de jonge planten kunnen gegeten worden in salades, omelet of vermengd met platte kaas. De teentjes - volledig of gepeld, rauw of gekookt - passen bij de meest verscheidene gerechten.
|
Terug naar de lijst |
|
Aloysia triphylla: Citroenverbena
De blaadjes geven een citroenaroma aan fruitsalades, dranken en gebak, kruidenazijn ...Ook voor het klaarmaken van thee, bepaalde vissoorten en gevogelte. Ook in potpourris en geurzakjes. Vorstgevoelig.
|
Terug naar de lijst |
|
Anethum graveolens: Dille
Fijn gehakt blad als toekruid bij vis en vleesschotels, in sausen, soepen en salades. Niet meekoken. De bloemschermen en zaden voor het op azijn zetten van augurken en zilveruitjes.
|
Terug naar de lijst |
|
Anthriscus cerefolium: Kervel
De blaadjes geven een aangename smaak aan talrijke gerechten : soep, groenten, vis, omelet, slaatjes, sausen, platte kaas. Steeds op het laatst toedienen, want koken verandert de smaak.
|
Terug naar de lijst |
|
Artemisia abrotanum: Citroenkruid
Heeft geen culinair gebruik meer. Wordt vooral gebruikt vanwege zijn insektenwerende werking tegen muggen, motten en vliegen.
|
Terug naar de lijst |
|
Artemisia drac. 'Senior': Dragon
De jonge blaadjes vers, gedroogd of uit de diepvries gebruiken in salades, vis- en vleesgerechten, koude sausen, zoals bearnaisesaus, en in kruidenboter en kruidenazijn. Heerlijke smaakmaker!
|
Terug naar de lijst |
|
Asparagus officinalis: Asperge
De jonge scheuten worden bereid als groente of verwerkt in soep.
|
Terug naar de lijst |
|
Capsicum annuum 'Cayenne': Cayennepeper
Vruchten zijn zeer scherp van smaak, voor het kruiden van gerechten. Ze zijn ingrediënt van tabasco, chili- sausen, harissa, sambaloelek en vele andere sausjes die allen om ter sterkst smaken.
|
Terug naar de lijst |
|
Chamaemelum nobile: Roomse Kamille
Van de bloemen kan een heerlijke kamillethee gemaakt worden, al dan niet in combinatie met melisse. Met het aftreksel van kamille kan men een lotion voor het gezicht of een haarshampoo bereiden.
|
Terug naar de lijst |
|
Coriandrum sativum: Koriander
De fijngehakte verse blaadjes geven smaak aan talrijke aziatische en mediterrane schotels (rijst, soepen, sauzen, moussaka, couscous,...). De zaden worden gebruikt als toekruid in de keuken en in fijne vleeswaren.
|
Terug naar de lijst |
|
Cynara cardunculus: Kardoen
Goed gekend in de franse keuken. De gebleekte stengels worden als groente gegeten.
|
Terug naar de lijst |
|
Cynara scolymus: Artisjok
De bloembodem en de bloemschubben worden als delicatesse gegeten.
|
Terug naar de lijst |
|
Eruca (x) diplotaxis: Raketsla
De jonge, zachte blaadjes worden gebruikt in salade, op dezelfde wijze als tuinkers.Voeg enkele blaadjes toe bij saus, soep of andere groentenschotels,hetzij rauw, hetzij gekookt.
|
Terug naar de lijst |
|
Fragaria vesca: Bosaardbei
De vruchtjes zijn klein, maar zeer zoet. Het blad kan toegevoegd worden aan gemengde kruidenthee. Ook medicinaal.
|
Terug naar de lijst |
|
Fragaria vesca 'Alexandria': Bosaardbei
De vruchtjes zijn klein, maar zeer zoet. Het blad kan toegevoegd worden aan gemengde kruidenthee. Uitbundige bloei. Ook medicinaal.
|
Terug naar de lijst |
|
Galium odoratum: Lievevrouwbedstro
Lievevrouwbedstro wordt gebruikt bij de bereiding van 'Meiwijn', sorbets, roomijs, ze geeft smaak aan dranken en likeuren, en een aftreksel van de blaadjes geeft een bijzondere smaak aan gebak. Ook medicinaal.
|
Terug naar de lijst |
|
Helichrysum italicum: Kurriekruid
Een takje mag toegevoegd worden bij de bereiding van rijst en vleesschotels, sauzen en soepen. Verwijder de takjes alvorens op te dienen.
|
Terug naar de lijst |
|
Levisticum officinalis: Lavas
De stengels eet men gebleekt, zoals deze van selder, of geconfijt om gebak te versieren. De blaadjes worden als toekruid gebruikt, rauw in sauzen en salades, of gebakken in groenten. Ook medicinaal.
|
Terug naar de lijst |
|
Melissa offic. 'Allgold': Gele Melisse
Plant deze melissevariëteit niet in de volle zon. Hij heeft overigens dezelfde kwaliteiten als de soort en zijn aroma is zelfs nog meer uitgesproken.
|
Terug naar de lijst |
|
Melissa officinalis: Citroenmelisse
De blaadjes zijn smaakmaker in salades of plattekaas en, toegevoegd aan het einde van het bakken, in omelet, sauzen, wit vlees of vis. Ook bruikbaar in gebak, drankjes en likeuren en in thee. Ook medicinaal.
|
Terug naar de lijst |
|
Mentha piperita: Pepermunt
In kleine hoeveelheden gebruikt in salades, vis en kwark. Ook in muntsaus en thee. Vooral gebruikt als eetbare garniering van allerlei desserten met ijs, fruit, en chocolade. Ook medicinaal.
|
Terug naar de lijst |
|
Mentha spic. 'Moroccan': Marrokaanse Munt
Vooral voor de bereiding van muntthee. Hij heeft een fijne muntgeur en -smaak. Deze munt is overheerlijk in yoghurt en in komkommersalades.
|
Terug naar de lijst |
|
Ocimum bas. 'Dark Opal': Rode basilicum
Een sterk geurende basilicum. De purperen bladeren geven kleur en smaak aan pasta's en rijstschotels. Toevoegen aan het einde van de bereiding.
|
Terug naar de lijst |
|
Ocimum bas. 'Genovese': Genovese basilicum
Goed gekend in de italiaanse keuken. Gebruikt in pasta's en lookgerechten. Overdrijf niet want de smaak gaat al snel overheersen.
|
Terug naar de lijst |
|
Ocimum bas. 'Magic Fountain': Rode basilicum
Een sterk geurende basilicum. De purperen bladeren geven kleur en smaak aan pasta's en rijstschotels. Toevoegen aan het einde van de bereiding.
|
Terug naar de lijst |
|
Ocimum bas. 'Napolitano': Reuzenbasilicum
Goed gekend in de italiaanse keuken. Gebruikt in pasta's en lookgerechten. Overdrijf niet want de smaak gaat al snel overheersen.
|
Terug naar de lijst |
|
Origanum vulg. 'Compactum': Marjolein
Zelfde gebruik als wilde marjolein in vleesgerechten, groenten, vis, tomaten en pizza's. Kan ook in de winter vers geplukt worden. Heeft een zeer mooie bloei!
|
Terug naar de lijst |
|
Origanum vulgare: Wilde marjolein
Geeft smaak aan gehakt, sauzen, tomaten, vis, lamsvlees, wildgebraad, groen- ten en natuurlijk pizza's. Pas op het einde van de bereiding toevoegen. Ook als thee en etherische olie gebruikt. Medicinaal.
|
Terug naar de lijst |
|
Petroselinum crispum: Peterselie
Versnipperde takjes en blaadjes versieren salades, groenten, omeletten, mosselen, boter, soepen,... Slechts op het einde van de bereiding toevoegen. Invriezen om te bewaren.
|
Terug naar de lijst |
|
Petroselinum crispum 'Italian': Platte Peterselie
Versnipperde takjes en blaadjes versieren salades, groenten, omeletten, mosselen, boter, soepen,... Slechts op het einde van de bereiding toevoegen. Invriezen om te bewaren.
|
Terug naar de lijst |
|
Physalis peruviana: Ananaskers
Draagt gele vruchten ter grootte van een kers met een smaak tussen kiwi en ananas. Na de oogst kunnen takken gedroogd worden om in droogboeketten te gebruiken.
|
Terug naar de lijst |
|
Portulaca oleracea: Postelein
De blaadjes, in salades vermengd, geven een verfrissende smaak. Men kan ze ook koken en klaarmaken als groente.
|
Terug naar de lijst |
|
Rheum rhabarbarum: Rabarber
De stengels worden gestoofd om rabarbermoes, konfituur of siroop te bereiden. Om het zuur te neutraliseren kan men enkele stengels van engelwortel toevoegen om de hoeveelheid suiker te verminderen.
|
Terug naar de lijst |
|
Rosmarinus officinalis: Rozemarijn
De blaadjes geven smaak aan marinades, vleesschotels, gevogelte, vis, rauwkost, slaatjes en sauzen. In kleine hoeveelheden gebruiken. Enkele takjes op de barbecue doen de omgeving heerlijk geuren. Medicinaal.
|
Terug naar de lijst |
|
Rumex acetosa: Zuring
Zuring of zurkel geeft een wat zure smaak aan soepen, sauzen, omeletten, aardappelen, ... Bestrooi salades en rauwkost met versnipperde jonge blaadjes of voeg enkele blaadjes toe aan spinazie.
|
Terug naar de lijst |
|
Ruta graveolens: Wijnruit
Verjaagt katten. Zet enkele planten op de plaats waar katten hun behoefte doen en ze zullen een ander plaatsje zoeken. Heeft geen culinaire toepassing meer. Het sap, in combinatie met zonlicht, kan brandwonden veroorzaken.
|
Terug naar de lijst |
|
Salvia elegans ScarletPineapple: Ananassalie
De versnipperde bladeren geven smaak, en de eetbare rode bloemen geven kleur aan fruitsalades. De bladeren verliezen hun ananassmaak in warme bereidingen. Zeer aromatische plant.
|
Terug naar de lijst |
|
Salvia officinalis: Salie
Salie geeft smaak aan wit vlees, vis, sauzen, vullingen, charcuterie, groenten, kaasbereidingen en soepen. In thee en kruidenazijn. Medicinale plant. Gebruikt in de parfumerie en in de aromatherapie.
|
Terug naar de lijst |
|
Satureja hortensis: Bonekruid
Gebruik bonenkruid met mate in ragouts, varkensgebraad, wild en moeilijker verteerbare vleessoorten, bij bonen en koolsoorten. Ook in azijn. Medicinaal.
|
Terug naar de lijst |
|
Satureja montana: Winterbonekruid
Gebruik bonenkruid met mate in ragouts, varkensgebraad, wild en moeilijker verteerbare vleessoorten, bij bonen en koolsoorten. Ook in azijn. Medicinaal.
|
Terug naar de lijst |
|
Thymus citr. 'Lemon': Citroentijm
Vooral om smaak te geven aan visschotels, vullingen van gevogelte, aan groenten en aan fruitsalades. Medicinaal.
|
Terug naar de lijst |
|
Thymus vulgaris: Tijm
De blaadjes en de bloemen geven smaak aan geroosterd vlees, ragouts en sausschotels, vis en groenten, geitenkazen en zelfs sorbet. Ook in thee en om honing, azijn, kruidenolie, boter,... smaak te geven. Medicinaal.
|
Terug naar de lijst |
|
Thymus vulgaris 'Compactum': Kompakte tijm
De blaadjes en de bloemen geven smaak aan geroosterd vlees, ragouts en sausschotels, vis en groenten, geitenkazen en zelfs sorbet. Ook in thee en om honig, azijn, kruidenolie , boter... smaak te geven. Medicinaal
|